↑ Return to Prehrana

Prinašanje hrane v Vrtec

Dovoljeno:

1. Starši lahko prinesejo sveže sadje ali zelenjavo in jo oddajo (ali odda vzgojitelj) v kuhinjo vrtca. Razlog: sveže sadje in zelenjava ponavadi nimata roka trajanja, zato je edino merilo za uporabnost zunanji izgled (trdost, gniloba, umazanija …). Kuhinja ima dolžnost odstraniti vse napake in očistiti sadje in zelenjavo, ki jo nato lahko vrne v igralnico.

2. Starši lahko prinesejo v vrtec tudi hrano, ki ima še originalno zaprto embalažo na kateri je mogoče videti sledljivost – poreklo in rok uporabe (suho sadje je primerno). Tovrstnih izdelkov ni potrebno prinašati v kuhinjo.

Prepovedano:

Starši bi v vrtec lahko prinesli tudi zapakirane sladkarije (dovoljeno točka 2). Za ukrep in prepoved prinašanja sladkarij smo se odločili skupaj s starši, ker želimo otrokom omogočiti zdrave obroke, s čim manj sladkorja. V zadnjih letih ljudje zaužijemo veliko preveč umetnih sladil, vemo pa, da otroci imajo dostop do njih tudi izven vrtca. Sladkarije želimo v čim večji meri izključiti iz vrtčevske prehrane (namesto kakava – med, namesto soka – čaj ali voda, namesto sladkarij – sadje …).

Vse domače izdelke (domača peka, domači piškoti, domači sok, domače torte …), so v našem Vrtcu prepovedane po zakonu (sistem HACCP). Razen seveda, če to niso domači izdelki, ki ustrezajo pogojem iz točke 2 dovoljenih izdelkov (originalno pakiranje, sledljivost in rok uporabe).

 

Žal nam je, da je tako, saj se nam zdi, da tovrstni zakoni marsikdaj posegajo v medsebojne odnose, ki bi bili prav zaradi pristnosti in iskrene ljubezni (ko doma narediš nekaj za nekoga drugega) lahko toplejši. Žal je zakonodaja takšna, da na prvo mesto postavlja zdravje in temu smo obvezani slediti. Tudi to pa ima svoje pozitivne strani zato spoštujemo zakonodajo.

Trudili se bomo, da bomo v rednem odnosu s sanitarno (zdravstveno) inšpektorico, ki nas bo obveščala in osveščala o novih standardih in pravilih, mi pa jo spraševali o morebitnih spremembah pri zgoraj navedenih zadevah.

Za vsa morebitna vprašanja se obrnite na vzgojitelje, vodstvo vrtca ali kuhinjo in dobili boste odgovore.

Hvala vam za zaupanje in sodelovanje!