↑ Return to Metoda

Tik in Tak

Tik in Tak sta preprosta stripovska junaka Walterja Kostnerja z veliko  sporočilnosti. S  prisrčnimi risbami odgovarjata  na pomembna  življenjska vprašanja na način,  ki je zanimiv  za  otroke in mlade,  pa  tudi za odrasle. Tak je pravi prijatelj, ki nikoli ne razočara, ki ti pomaga, da odkriješ tisto, česar ti nihče ne more povedati

                                                                                                                                                                                                                                                                                          … in Tik si ti!

Tik in Tak - zvezde in sonce

Njuno vzgojno bogastvo je tolikšno, da sta sprožila projekt za družine, šole in skupnosti, ki je bil zasnovan leta 2000 in dobil naslov I tesori di Gibi e Doppiaw – educarsi alla relazione (Zakladi Tika in Taka – vzgajati se za odnose). Walter Kostner si je namreč zamislil posebno grafiko, ki s pomočjo samostojnih izraznih kvalitet, še preden zapiše besede, prikliče pomen zgodbe: stripek tako ni prazna soba, v kateri gostujejo določene scene, niti ni majhen kvadratek ali filmski okvirček, v katerem se nekaj dogaja. Stripki so odprtega tipa zaradi “žeje po neskončnem”, nanizani, da bi priklicali pozornost drugega, so plešoči kot sufiji ali pa so packe in črni okvirčki, ki so podobni najbolj temni plati našega bivanja – vse to niso samo strukturni elementi, pač pa močni in učinkoviti simboli idealnih teženj, iz katerih živita Tik in Tak.

Lahko bi rekli, da nas ti stripki spominjajo na “poetiko realizma”, ker niso izmišljeni, ampak izhajajo iz našega življenja in iz glavnih bivanjskih tem: odnos z drugim in temu ustrezna prijetna in neprijetna srečanja; strah, da bi nas nekdo zapustil in strah pred osamljenostjo; iskanje sreče. Te téme spremljata še težnja, da bi bili vedno boljši, in prijazna ironija. Njegov realizem tako ne postavlja v ospredje bolečine življenja, ki jo doživljamo in ki je podlaga avtorjevega navdiha, da si je izmislil Tika in Taka, ampak z lahkoto predlaga nove poti, da bi začeli znova in šli naprej.

Walter pravi: Sredi sedemdesetih let sem živel nekaj časa v Salzburgu, kjer sem delal kot kipar z lesom in bil animator skupine otrok. Z njimi smo hodili v hribe, se šli gledališče, pomagali smo tistim, ki živijo na robu družbe … Smisel vsaki stvari pa je dajalo to, da smo jo živeli v luči evangeljske ljubezni, kjer so tudi ovire postajale odskočna deska, da smo šli lahko naprej.

Ko sem se vrnil v Italijo, sem z nekaterimi ohranil stik, med njimi je bil tudi “Gibi”, ki sem ga tako poimenoval po začetnicah njegovega imena. A v nekem trenutku mi ni nič več pisal. Leto kasneje pa sem dobil njegovo pismo, iz katerega sem razumel, da preživlja trenutke krize. Potem so sledila še druga pisma, v katerih mi je zaupal svoje dvome, svoja vprašanja, pisal mi je o prvih izkušnjah z dekle-tom, o trenutkih navdušenja in o razočaranjih.
Razumel sem, da moram biti kot prazen bel list – bel, a topel, pozoren, pripravljen sprejemati – na katerega bo lahko on iskreno napisal to, kar doživlja in o čemer razmišlja. Včasih sem mu že hotel dati odgovore, mu pokazati smer. Toda, kako naj to storim, ne da bi bil v nevarnosti, da bi bili moji nasveti preveč očetovski s strani odraslega in zaskrbljenega človeka? Kako naj se izognem nevarnosti, da bi namesto njega jaz opravil ves trud, ki ga mora vložiti on, in kako naj raje njemu prepustim, da se bo veselil svojih korakov? Začutil sem, da besed morda ne bi bil pripravljen sprejeti.

Tako sem prvič skiciral podobo klovna s klobučkom – Gibi (Tik) in njegovega sogovornika z metuljčkom na kvadratke – Doppiaw (Dvojni W – Tak), ki predstavlja začetnico mojega imena. Narisal sem kratke zgodbice, ki prikazujejo situacije, ki jih je on doživljal, in mu tako skušal pomagati, da bi našel izhod iz krize, zaradi katere se je vse bolj zapiral vase. Tako so nastajali prvi stripki: življenjske izkušnje, pozitivna dejstva in spodrsljaji, sanje, razočaranja, odkritja. Kasneje mi je povedal, kako zelo so bila ta “narisana pisma” zanj pomembna.

Podobno je bilo s štirinajstletno Danielo. Ko je bila majhna, je izgubila očeta in je bila negotova, čeprav je v sebi imela močno željo, da bi poletela, tako kot pisani ptički, ki so krasili njena pisma. In tako je bilo tudi z drugimi, majhnimi in velikimi …

Ob obisku v Vrtcu Sončni žarek nam je Walter narisal logotip vrtca!

 

gibiuntitled

Do danes je objavljenih že veliko knjig in stripov. Prav tako je televizija RAI odkupila pravice za animirane filme in se jih da kupiti.

Če želite knjigo Tik in Tak jo lahko naročite tudi v našem vrtcu (založba Novi Svet).